Recept

Pestus recept

 

Sverige möter Italien.

Så smakar min ärtröra som passar lika bra som pesto, hummus, dipp eller pålägg.

 

 

Ingredienser:

 

3dl gröna ärtor

2st vitlöksklyftor

2 msk citronsaft

1 dl solroskärnor

2 msk pinjenötter

0,5 dl olivolja

3 msk Basilika, färsk, fryst eller torkad

Salt och svartpeppar

 

Gör såhär:

Lägg de frysta ärtorna i varmt vatten och låt dem tina några minuter. Häll av vattnet.

Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna, när de börjar få färg lägg även i pinjenötterna i pannan. Rosta någon minut tills de blir lätt gyllenbruna.

Mixa ärtor, hackad vitlök, citronsaft, olivolja och basilika. Tillsätt solroskärnor och pinjenötter och mixa till en krämig konsistens. Smaka av med salt och svartpeppar.

 

Vid användning i pasta, tillsätt lite mer olja.

Variera gärna örterna, prova exempelvis att byta ut basilikan mot mynta.