Recept

Pestus recept

 

Sverige möter Italien.

Så smakar min ärtröra som passar lika bra som pesto, hummus, dipp eller pålägg.

 

 

Ingredienser:

 

3dl gröna ärtor

2st vitlöksklyftor

2 msk citronsaft

1 dl solroskärnor

2 msk pinjenötter

0,5 dl olivolja

3 msk Basilika, färsk, fryst eller torkad

Salt och svartpeppar

 

Gör så här:

Lägg de frysta ärtorna i varmt vatten och låt dem tina några minuter. Häll av vattnet.

Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna, när de börjar få färg lägg även i pinjenötterna i pannan. Rosta någon minut tills de blir lätt gyllenbruna.

Mixa ärtor, hackad vitlök, citronsaft, olivolja och basilika. Tillsätt solroskärnor och pinjenötter och mixa till en krämig konsistens. Smaka av med salt och svartpeppar.

 

Vid användning i pasta, tillsätt lite mer olja.

Variera gärna örterna, prova exempelvis att byta ut basilikan mot mynta.

Röd linssoppa


Denna busenkla soppa lagar du på 10 minuter.


Ingredienser:
2dl röda linser + 5dl vatten
Ica I love eco pastasås med tomat och chili (en av få utan tillsatt socker)
1 tärning grönsaksbuljong


Gör så här:
Skölj linserna. Koka dem tillsammans med buljong och vatten i 5min.
Häll i pastasåsen och koka ytterligare 5min.

Rabarberkompott med äpple


En rabarberkompott som känns modärn, samtidigt som den smakar försommar och påminner om mormor. 


Ingredienser:

5 st Rabarberstjälkar

3 st Äpplen

0,75 dl Vatten


Ev Russin och/eller kanel


Gör så här:

Skala och skär rabarber och äpplen i tärningar. Lägg bitarna i en kastrull tillsammans med vatten.

Koka mjuka under omrörning, ca 10 minuter. Mosa något med en potatisstöt (går även bra med en gaffel eller visp) Tillsätt eventuellt russin och/eller kanel.

Koka några minuter till.

Låt svalna och förvara i tätslutande burk.


Kompotten passar bra till gröt, yoghurt, som bas i en kaka eller som den är med lite mjölk.

Variationer: Prova även andra smaksättningar så som: Jordgubb, Hallon, Blåbär, Svarta vinbär, Ingefära eller Kardemumma.